fredag 10. juni 2011

Forprosjektet til kultursenter er levert: En rasjonell og effektiv planløsning – og et signalbygg, med en kostnadsramme på 139 millioner kroner.

Her er Avisen Agders dekningPrislapp: 139 millioner kr.
En rasjonell og effektiv planløsning – og et signalbygg
.
Slik karakteriserer arkitektene Reinhard Kropf og Dag Strass i arkitektfirmaet Helen & Hard det nye kultursenteret i Flekkefjord. I går ble forprosjektet presentert for formannskapet og prosjektgruppen. 

Til tross for at kostnadene ligger ni millioner kroner over den vedtatte ramme på 130 millioner kroner, var politikerne og administrasjonen jevnt over svært begeistret for presentasjonen. 

REDUKSJON?: – Jeg vil likevel påpeke at det er mulighet for å redusere kostnadene ytterligere, slik at det holder seg innenfor bystyrets vedtatte ramme på 130 millioner kroner, kommenterte rådmann Tone Marie Nybø Solheim. 

I de 139 millioner kronene er det satt av 18 millioner kroner til uforutsette utgifter i forbindelse med byggeprosjektet. Det utgjør 15 prosent, til tross for at arkitektene mener de har sjekket og dobbeltsjekket og kvalitetssikret tallene de presenterte i går. 

– Dessuten, i disse tallene ligger også kostnader til riving av kinokvartalet, samt alt av inventar. Jeg synes slett ikke dette var galt, mente varaordfører Kåre Mathiassen (H). 

INGEN KJELLER: I forhold til tidligere tegninger er kultursenteret i Flekkefjord redusert noe i størrelse, vesentlig fordi man har sløyfet kjelleren. Storsalen skal romme 415 mennesker, men kinosalen skal ha plass til 115. Det geniale er at storsalen også kan fungere som kinosal. 

Kultursenteret som har et bruksareal på 3400 kvadratmeter, har fått løfte fra Vest-Agder fylkeskommune om betydelige bidrag. 

– Nå er det bare Flekkefjord av byene som mangler kultursenter. Fylkeskommunen vil strekke seg langt for å få dette gjennomført. Jeg er imponert over det som er presentert. Det er et spennende kultursenter, sier regionalsjef Kjell Abildsnes i Vest-Agder fylkeskommune. 

– Dette er et bygg som har mye og som tilbye mye i forhold til prisen. Skal man spare ytterligere, går det ut over kvalitet, design og tekniske løsninger. Dette skal være signaturbygget i Flekkefjord – og det får dere, mener arkitekt Reinhard Kropf. 

ROMFORDELING: 1. etasje rommer bibliotek og kafeteria, samt et stort mingleområdet. 2. etasje er det inngang til storsal og kinosal, samt galleri. I tillegg er det plassert kontorfløy og møterom i etasjen. Storsalen går over tre etasjer. 3. etasje rommer også lokaler til fritidsklubben og en egen blackbox. Storsalen kan justeres i størrelse, slik at det også kan romme konferanser eller messer. Storsalen kan dessuten brukes til kinoforestillinger, når det måtte være nødvendig. 

4. etasjen er forbehold Flekkefjord kulturskole. Det spesielle med bygget er fasaden mot sør, ut mot Tollbodplassen, der et overbygg på 12 meter vil skape et majestetisk inngangsparti med en utvending trapp og egen terrasse. På gateplan er det beregnet at det kan være utservering mot Strandgaten. 

– Materialvalget er tre, både behandlet og ubehandlet, forteller arkitekt Dag Strass. 

POSITIVT: Ordfører Reidar Gausdal er begeistret. Han tar sikte på å få saken opp til endelig behandling i bystyret i juni. 

– Nå skal prosjektgruppen gå en runde før vi få saken til politisk behandling. Men det sier seg selv at dersom vi kan få et kultursenter i Flekkefjord med en kommunal egenandel på ca. 40 millioner kroner, så må vi gå for det. Alternativet er å løse de bygningsmessige utfordringene for fritidsklubben, kulturskolen og biblioteket, samt en renovering av kinoen. Det var en meget god presentasjon, mener ordfører Reidar Gausdal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar