mandag 22. februar 2010

Kulturhuskomiteen vurdere utnyttelse av Tollbodplassen til Kultursenter

Artikkel i avisen Agder 22. februar 2010:


"Den kommunale kulturhuskomiteen har gitt seg selv 14 dager for å se på en alternativ utnyttelse av Tollbodplassen - men det skal ikke forsinke saken forsikrer ordfører Reidar Gausdal

I forrige uke var det møte i den kommunale kulturhuskomiteen som blant annet består av ordfører Reidar Gausdal og formannskapsmedlemmene Ellen Matsen og Svein Hobbesland.

TO UKER: — Vi har gitt oss selv 14 dager på å se om det er mulig å justere på tomten. Blant annet skal vi se på om vi kan bygge kulturhuset helt ytterst på Tollbodplassen og eventuelt foreta en ytterligere utfylling i sjøen for å lage en ny strandpromenade. Det kan også tenkes å utnytte deler av den indre delen av Tolllbodplasen i kombinasjon med kinokvartalet, forteller ordfører Reidar Gausdal som blant annet skal fremføre ideene overfor fylkesmannen, fylkeskonservatoren og Vest-Agder fylkeskommune.
Men han legger til at de nye vurderingene ikke skal gå ut over tidsaspektet i forhold til gjennomføringen av kultursenterprosjektet.

BYSTYREVEDTAK: Flekkefjord bystyre har utallige ganger slått fast at kultusenteret skal ligge i kinokvartalet. Ordføreren understreker at det ikke ligger noen formelle vedtak til grunn for de nye undersøkelsene, men vil likevel gjerne ha de klarlagt, slik at intet er uprøvet.
— Et stadig tilbakevendende tema er plassbehovet i det kultursenteret som ligger i dagens planer. For meg er det viktig å få et kultursenter som i størrelse og plassering tilfredsstiller fremtidens behov. Man kan jo se for seg et kultursenter på kanten av dagens Tollbodplass, der vi gjerne lager en tumleplass på baksiden. Da vil kinokvartalet bli et attraktivt område for andre formål, fabulerer Reidar Gausdal.

BYGGELINJE: Når ordføreren ønsker å ta saken opp med fylkeskommunale og statlige myndigheter er det fordi han ser at et nybygg på enden av dagens Tollbodplass ut mot sjøen, bryter med den byggelinjen som i dag finnes i området. Tollboden som et vernet bygg, kan sette en stopper for undersøkelsene.
— Vi trekker noen konklusjoner i løpet av et par uker og tar kontakt med arkitektene for å sjekke ut dette. Det kan jo også være aktuelt med en mellomløsning, understreker Gausdal.
Bystyret har satt av penger til et forprosjekt for bygging av kultusenter i Flekkefjord på årets budsjett. "



les artikkene på nettet her



4 kommentarer:

  1. Ang "flytting" av kultursenter: Byens folkevalgte har talt, det gåes ikke videre med Ordførerens forslag om å utrede tollbodplassen som byggeplass for kultursenteret.

    SvarSlett
  2. Avisen Agder:
    Fremskrittspartiet i Flekkefjord vil ha kultursenteret på Tollbodplassen.
    Her vil Frp ha kultursenteret
    Fremskrittspartiet fremmer forslag om at kultursenteret i Flekkefjord skal bygges på Tollbodplassen.
    Av ERIK THIME

    Diskusjonen om det planlagte kultursenteret gikk høyt i formannskapet i Flekkefjord forrige torsdag.
    Nå har Fremskrittspartiet bestemt seg for å fremme forslag om at senteret ikke bør ligge i kinokvartelet — men på Tollbodplassen.
    — Vi har hele tiden vært imot plasseringen i kinokvartalet. Det blir trangt og lite hensiktsmessig, sier bystyremedlem Gisle Meiniger Saudland til Agder.

    IMOT: Partiet har vært imot både plasseringen og finansieringsmodellen som tidligere er lagt frem og vedtatt. Nå håper Saudland at de andre partiene støtter forslaget om Tollbodplassen.
    — Kall det gjerne omkamp, for det er jo det det blir nå. Det har vi ikke vondt av. Og jeg tror ikke dette kommer til å forsinke prosessen nevneverdig.

    UTSETTELSE? — Dere gjør ikke dette bare for å trenere og utsette saken da?
    — Jeg forstår spørsmålet, og skjønner også at noen kan tro at det er motivet vårt. Det er det imidlertid ikke. Vi vil ha en best mulig plassering. Det er etter vår mening ikke i kinokvartalet.
    — Hvorfor ikke?
    — Bibliotekløsningen som er skissert er ikke god nok, blant annet. Vi kan ikke ha et bibliotek som strekker seg over flere etasjer. Biblioteket er en møteplass, og må være på ett plan.

    ENDRE: Helt siden kinokvartal-området ble valgt som Flekkefjords tusenårssted har det ligget i kortene at kultursenteret skal plasseres nettopp i dette kvartalet.
    Nå kan det bli annerledes.
    — Det er tillatt å omgjøre politiske vedtak, og vi håper at de andre partiene ser at dette blir et langt mer egnet sted. Plassen er bedre — enten det blir snakk om utfylling i sjøen eller ikke. Et kultursenter på Tollbodplassen vil også gi folk som kommer sjøveien et pent inntrykk når de kommer inn fjorden, mener Saudland.

    IKKE NY DEBATT: Ordfører Reidar Gausdal registrerer at Fremskrittspartiet nå vil diskutere plasseringen igjen.
    — Men jeg ser ikke på dette som en ny lokaliseringsdebatt. Vi er i samme område som det vedtatte byggestedet. Men det står alle partier fritt til å komme med forslag — også etter at vedtak er fattet. Min jobb som ordfører er å lose flertallsforslag i bystyret igjennom, sier Gausdal til Agder.
    Her er garantert ikke siste ord sagt!

    (15.03.2010 kl. 08:15)

    SvarSlett
  3. Leder Agder:
    Ny debatt kan gi utsettelse

    SÅ GIKK DET som vi fryktet. I stedet for å parkere luftige tanker om en ny plassering av Flekkefjords planlagte kultursenter på Tollbodplassen, så ender det opp i en ny og intens debatt om tomtevalg. Prosjektgruppen som gav seg selv to uker på å vurdere en ny plassering, arbeider riktignok videre med prosjektet i kinokvartalet, men kan nå vente seg et politisk innspill fra Fremskrittspartiet som hele tiden har vært imot bygging av kultursenter. Man kan saktens spekulere på motivet for å fremme en politisk sak der ny lokalisering blir tatt opp etter at klokken har passert tolv.

    I SISTE MØTE i formannskapet var både Arbeiderpartiet og Høyre krystallklare i sin sak: Bystyret har valgt kinokvartalet. Det er mandatet til prosjektgruppen. Det politiske flertallet i prosjektgruppen ønsker å legge debatten død, men i formannskapet gjorde både rådmann og ordfører oppmerksom på at det kunne fremmes en politisk sak som gav prosjektgruppen et utvidet mandat. Dermed ligger det an til nye og endeløse runder med diskusjon i stedet for å konsentrere kreftene om det som er politisk vedtatt, nemlig å fortsette arbeidet med å realisere bygging av kultursenteret i kinokvartalet.

    DETTE ER EN uryddig prosess som kan føre til en ny ørkenvandring og stor fare for at hele prosjektet blir utsatt på ubestemt tid. For det er en reell fare for at det politiske flertall i Flekkefjord bystyre nå går inn for en ny debatt om lokalisering med svært forskjellig baktanke. Fremskrittspartiet har hele tiden vært imot bygging av kultursenter, inntil økonomien tillater en slik investering. Senterpartiet det samme. Dersom ordførerens eget parti, Venstre, går inn for ny lokalisering, kan nye utredninger bli vedtatt. Da går tiden.

    DERSOM DET ER biblioteket som bekymrer Fremskrittspartiet, slik Gisle M. Saudland uttaler i dagens avis, ville det være enklere å gi arkitekten beskjed om å løse nettopp det spørsmålet innenfor de rammene som ligger i kinokvartalet. Det kan gjøres i løpet av en formiddag for en trent arkitekt.


    (15.03.2010 kl. 08:21)

    SvarSlett
  4. fra avisen agder:

    Høy temperatur om kultursenter
    Temperaturen steg mange hakk i formannskapet sent i går kveld da ordfører Reidar Gausdal orienterte om hvordan han ønsket å behandle Frp-forslaget om å flytte kultursenteret.
    Av KRISTEN MUNKSGAARD Tlf. 38 32 03 06

    Det var tilløp til munnhuggeri da Kåre Mathiassen (H) og Svein Hobbesland (Ap) stilte spørsmål ved hvorfor Frp-forslaget skulle både til hovedutvalg for kultur, formannskap og bystyret, slik ordføreren antydet at saksgangen kom til å bli.
    Bakgrunnen for saken er at prosjektgruppen i februar gav seg selv to uker på å se på muligheten for å flytte det planlagte kultusenteret fra kinokvartalet til lenger ut på Tollbodplassen.

    BAKGRUNNEN: Da de 14 dagene var gått, var stemningen i formannskapet for en slik operasjon svært laber, men Fremskrittspartiet varslet at de kom til å fremme et forslag om akkurat det. Forslaget er kommet til kommunen, men ble ikke realitetsbehandlet i går kveld. Ordføreren orienterte bare om at han aktet å la hovedutvalget behandle saken, før den kom i formannskap og bystyre.
    — Men hva om formannskapet avviser forslaget? Skal det da videre til bystyret? undret Kåre Mathiassen (H)
    — Om forslaget skulle få flertall, betyr det at vi om to måneder kan få saken opp til ny behandling igjen, der vi ber om at det flyttes tilbake til kinokvartalet? spurte Ellen Matsen (H).

    ANKE: Gisle Saudland (Frp) argumenterte for at det var bystyret som hadde fattet vedtaket om å lokalisere kultursenteret til kinokvartalet og at det derfor var bystyret som måtte gjøre vedtak om flytting.
    — Alternativet er jo at det ankes inn for bystyret?
    — Hvor mange representanter er Frp? spurte Kåre Mathiassen, vel vitende om at det må tre formannskapsmedlemmer til for å kunne anke saken.
    — Alvorlig talt! utbrøt Nina Danielsen (Sp)
    — Selv om det er en gruppe som ikke vil flytte kultursenteret, må Frp-forslaget få en skikkelig behandling.
    — Bystyret har vedtatt en plassering. Frp-forslaget er en trenering av hele saken, konkluderte Svein Hobbesland (Ap).

    FORTSETTER: Ordfører Reidar Gausdal lovet å bringe klarhet i de formelle spørsmålene knyttet til behandlingen
    Forøvrig kunne rådmann Tone Marie Nybø Solheim informere om at prosjektgruppen fortsetter arbeidet med de eksisterende planene.
    — Vi har avtalt møte med både Johan Sunde og med Helge Osen i forhold til utnyttelse av Kirkegaten 2, i tillegg har arkitekten fått i oppdrag å utarbeide nye tegninger og også se på en utvidelse ut på dagens fortau mot syd. Prosjektgruppen blir kalt inn til møte så fort som mulig, opplyste rådmannen.


    (09.04.2010 kl. 11:25)

    SvarSlett